13.3.2016

Vatsavaivatarina

Lyhyesti:

1. Vatsani tuntui olevan jatkuvasti sekaisin. Lenkkeillessä alkoi helposti pistämään vatsasta tai kyljestä.
2. Vaihdoin maitotuotteet laktoosittomiin ja vähälaktoosisiin vaihtoehtoihin.
3. Vatsani voi taas hyvin ja lenkkeilykin sujuu pistoksitta.

Hieno aiheeseen melkein liittyvä kuva arkistojen kätköistä, kesältä -12.

Kesti kauan tajuta, että kyse voisi olla laktoosi-intoleranssista. Oireethan alkavat vasta parin tunnin kuluttua laktoosin nauttimisesta, ja itselläni pienet määrät, esim. vähän kermaa kastikkeessa tai suklaapala päiväkahvilla, eivät aiheuta oireita. (Tosin kahvi onkin sitten ihan toinen juttu...)

Onneksi etsin ratkaisua vaivoihin jättämällä laktoosin pois enkä esimerkiksi maitotuotteita kokonaan. Sanoisinkin, että epäiltäessä maitotuotteita vatsavaivojen syyksi tulisi ensin jättää laktoosia sisältävät maitotuotteet pois ja vasta sitten tarvittaessa kaikki maitotuotteet. Noin 18 prosentilla suomalaisista on geenimuoto, joka aiheuttaa laktaasientsyymin häviämisen jossain vaiheessa elämää (lähde). Todennäköisesti onkin ihmisiä, jotka karttavat turhaan kaikkia maitotuotteita.

Nykyisin laktoosin välttely on helppoa, kun jokaisen pikku lähikaupankin hyllyt notkuvat vähälaktoosisia, laktoosittomia ja toki myös kokonaan maidottomia tuotteita. Voisin kuvitella, että esimerkiksi vielä parikymmentä vuotta sitten, kun imelä hyla-maito oli pop (or not), laktoosi-intolerantikon valikoima oli nykyistä rajallisempi. Gluteenittomissa tuotteissa ero entisen ja nykyisen välillä on varmasti vielä radikaalimpi.

Vaikka sopivia tuotteita on paljon, näin aluksi on ollut välillä hankaluuksia muistaa oma laktoosirajoitteisuus. Olen saattanut huolettomasti ajatella ostavani kaupasta välipalarahkan ja huomannut pian olevani jonkin laktoosipommin ei-niin-onnellinen omistaja. Auts. Aika pian "diagnoosin" jälkeen totesinkin laktoosinpilkkojatabletit ihan hintansa arvoisiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti