26.11.2015

Terveysmainontaa ennen ja nyt

Luontaistuotteiden, superfoodien ja muiden ihmejauheiden markkinointihehkutuksia tuntuu pursuavan joka tuutista. Aina välillä mietin, miten näitä tuotteita ylistävät tahot kuvittelevat ihmisten tulleen toimeen aikaisemmin, kun lähikaupasta ei olekaan voinut ostaa acai-marjoja tai super-hyper-multi-vahva-plus-monivitamiineja, ja appelsiinitkin ovat olleet vielä muutama vuosikymmen sitten niin harvinaisia, että niitä ostettiin lapsille joululahjoiksi.

Miten väärässä olenkaan ollut. Ihmeitä tekevät tuotteet ja niiden autuaaksijulistus eivät ole uusi juttu, jos vuoden 1908 Helsingin Sanomissa julkaistua mainosta käy yhtään yleistäminen:

Helsingin Sanomat 26.2.1908


Tavallaan ihan loogista. Ihminen varmasti ihannoi ja on aina ihannoinut optimaalista terveyttä. Terveyden vuoksi ollaan valmiita uskomaan houkuttelevia väittämiä ja kokeilemaan hyväksi uskottuja tuotteita. "Syö monipuolisesti, nuku riittävästi ja harrasta liikuntaa" kuulostaa huomattavasti tylsemmältä kuin esimerkiksi tämä:

http://foodin.fi/maca-jauhe-luomu-raaka-250g.html.

Mainittakoon, ettei maca-jauheella ole yhtäkään näyttöön perustuvaa käyttöaihetta (Herbalbase-tietokanta 2015), joten kohtalaisen rohkeita väittämiä tuberkulooseineen ja kaikkineen. Yllättäen tekstissä ei kerrota, mistä väittämät on repäisty.

Vaikka ylle lainattu teksti liikkuu vähintääkin harmaalla alueella, nykyisin terveysväittämiä kuitenkin periaatteessa valvotaan, ja on säädeltyä, saako tuotteessa lukea "nivelkipujen hoitoon", "hyväksi nivelille" vai ei yhtään mitään. Varsinkin epävirallisilla kanavilla näkee kyllä kaikenlaisia väittämiä, joita ei välttämättä kannata niellä sellasinaan. Jos maailma olisi niin yksinkertainen, että banaani alentaisi verenpainetta ja inkivääri olisi maailman tehokkain syöpälääke, olisiko meillä sairauksia? Banaani ja inkivääri eivät ole missään nimessä huonoja syötäviä. Niiden pitäminen ruokavaliossa on osa monipuolisia ravintotottumuksia, ja terveellinen ruokavalio kyllä pienentää monien sairauksien riskiä. On silti harhaanjohtavaa ja väärin sanoa "banaani alentaa verenpainetta".

On olemassa hyviä luontaistuotteita, ja suuri osa superfoodeista on varmasti ravinteikkaita ja siksi hyviä käytettäessä niitä monipuolisen ruokavalion täydentäjinä. Sanottakoon, että käytän itsekin muun muassa chia-siemeniä ja kaakaonibsejä, sillä ne tuovat monipuolisuutta ruokavalioon ihan siinä missä vaikka ruisleipä ja itse tehty mustikkarahkakin.

Yksi asia kannattaa muistaa: jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, se ei todennäköisesti ole totta. Jos toisenkin asian haluaa muistaa, kannattaa tiedostaa, ettei kaikkialla maailmassa todellakaan valvota, mitä esimerkiksi luontaistuotteet sisältävät. En välttämättä astuisi luontaistuotekauppaan esimerkiksi Kiinassa, ellen sitten ihan mielenkiinnosta haluaisi kurkistaa, miltä siellä näyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti