25.9.2015

Kehon vai aivojen jumpan ehdoilla?

Viime aikoina olen neulonut vähän. Ennen neuloin paljon, mutta vielä määrääkin suurempi muutos on tapahtunut neulomiseni laadussa.

Ennen neuloin luovasti. Kun en neulonut, kulutin aikani suunnittelemalla itse jos jonkinlaisia erilaisia neulepintoja ja -kuvioita paperille. Suhtauduin neulomiseen intohimoisesti ja inspiroiduin kaikesta, mitä näin. Kuvasin neuleitani hakien kuviin oikeaa fiilistä, ympäristöä ja kuvakulmaa. Parasta neulomisessa oli luovuus ja rajattomuus, tunne, että pystyin saamaan aikaan mitä mielikuvitukseni ikinä keksi tuottaa.

Nykyisin neulominen on minulle vain satunnainen ajanviettotapa. Liikunta on tullut neulomisen tilalle.

Onko minusta tullut älyllisesti laiska?

Tämänvuotisia neulomuksia, joiden tekemiseen en ole tarvinnut ajattelua. Saattaa olla havaittavissa, että myöskään kuvan räpsäisyyn ei ole uhrattu ajatustyötä ihan kohtuuttomasti.

On hyödyllistä harrastaa liikuntaa. Hyvä fyysinen kunto auttaa ehkäisemään sairauksia ja pysymään toimintakykyisenä. Lisäksi liikunnan tuoman hyvän olon vaikutukset psyykkiseen terveyteen ovat vähintään yhtä tärkeä syy liikkua.

On myös hyödyllistä käyttää aivoja ajatustyöhön, suunnitteluun ja ongelmanratkaisuun, jota esimerkiksi neulesuunnittelu ja luova neulominen ovat parhaimmillaan. Aivojakin pitää jumpata, että ne pysyvät toimintakykyisinä. Monipuolinen kuormitus on tietenkin parasta, kuten muunkin kropan liikuttamisen kohdalla: välillä kestävyystreeniä, välillä punttien nostelua. 

Siispä välillä kirjoneuletta, välillä maailmanpolitiikkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti